De 7 stappen bij het kopen van een huis

Bij het kopen van een huis worden 7 stappen doorlopen. Elke stap lichten we hier toe om het hele proces van het kopen van een huis overzichtelijk te maken. Daarbij maakt het geen verschil of je een aankoopmakelaar (lees ook: 'hoe kies je een goede aankoopmakelaar?') gebruikt of niet.

1. Oriënteren

De basis voor het kopen van een huis is weten waar je wilt wonen. In deze fase bepaal je wat je wensen zijn. Wat zijn de mogelijkheden en de onmogelijkheden. Daarbij gaat het uiteraard om geld (kan je het betalen?), over het aantal slaapkamers en wordt het nieuwbouw of bestaande bouw?

Een aankoopmakelaar kan helpen bij het maken van de keuzes en het zoeken naar het juiste huis omdat die nou eenmaal meer weet over de lokale situatie. Die kan jou ook tips en adviezen geven waar je zelf niet zozeer aan denkt.

Een vraag die je jezelf regelmatig wilt stellen wanneer je aan het oriënteren bent is: waarom?
Waarom wil je in die buurt, straat, dorp, stad of buurt wonen? Wees daarbij eerlijk naar jezelf en denk aan de lange termijn.

2. Bezichtiging

Als je een mooi huis hebt gevonden, dan is het tijd om het ook vanbinnen te bekijken. Om een huis te bezichtigen maak je (of jouw aankoopmakelaar) een afspraak met de verkopende makelaar. Vervolgens ga je het huis bezichtigen. Meestal zijn de verkopers daar niet bij aanwezig.

De kunst is om het huis kritisch te bekijken. Zet de roze bril af en neem de tijd om te bepalen of jij je al thuis voelt in het huis. Voelt het niet goed? Stop dan direct met de bezichtiging. Het heeft geen zin om lief en aardig te doen tegen de verkopende makelaar (en verkopers) als je het huis toch niet gaat kopen.

Kijk niet alleen vooruit en om je heen tijdens de bezichtiging. Je wilt ook veel naar boven en naar beneden kijken. Iets wat je normaal niet snel zal doen. Op deze manier zie je meer, wat helpt bij het bepalen van de keuze of je wel of niet in dat huis wilt gaan wonen.

3. Extra onderzoek

Als je na de bezichtiging nog steeds oprecht en serieus geïnteresseerd bent in het huis, dan is het tijd om gedegen onderzoek te doen. Hierbij let je bijvoorbeeld op:

  • Eventuele gebreken aan de woning
  • Is er burenoverlast?
  • Aanwezigheid van erfpacht, of recht van overpad et cetera
  • Bouwkundige geschiedenis (is er verbouwd)
  • Energielabel en milieuaspecten (vervuilde grond)
  • Vereniging van Eigenaren (VvE) en is die actief of slapend

Niet alles is even eenvoudig te achterhalen. Vaak zal een verkopende makelaar je hier ook bij helpen door juiste informatie te verstrekken. Vergeet daarbij nooit dat de verkopende makelaar in opdracht van de verkoper werkt en niet in jouw belang.

Deze fase is ook een goed moment om nog eens te (her)overwegen of het inzetten van een aankoopmakelaar een slimme keuze is. Het extra onderzoek is voor een aankoopmakelaar dagelijks werk. Die heeft de juiste contacten en kennis om de informatie te verzamelen en goed te interpreteren.

4. Onderhandeling

Je hebt besloten het huis te kopen. Bepaal dan eerst de biedingsstrategie die je wilt gaan hanteren. Het is verstandig om van tevoren een maximum bedrag te bepalen wat je bereidt bent om voor het huis te betalen. Dat kan onder, maar ook boven de vraagprijs zijn.

Daarnaast maak je een keuze of je met een paar grote stappen de onderhandeling gaat voeren, of met kleinere stappen. Hoe snel ga je reageren op een tegenbod van de verkopende makelaar? Want als je snel reageert kan dat een teken voor de verkoper zijn dat je het huis heel graag wilt… en er dus meer voor zal willen betalen.

De emotie waar de onderhandelingen mee gepaard gaan zijn niet altijd goed in bedwang te houden. Juist daarom maak je een plan voor je onderhandelingen. Ook hier is weer een reden waarom het inzetten van een aankoopmakelaar en goed idee kan zijn. Die heeft wat meer afstand en kan makkelijker op basis van feiten onderhandelen zonder dat de emotie parten speelt.

Het mooiste moment van de onderhandeling is als de verkoper akkoord gaat met jouw bod!

5. Ondertekening

Juridisch gezien is een mondelinge overeenkomst rechtsgeldig. Vertrouw er maar niet op. Je wilt na acceptatie van je bod toch graag een voorlopig koopcontract ondertekenen.

Dit wordt opgesteld door de verkopende partij. Het is verstandig om heel kritisch te kijken naar het voorlopige koopcontract want dit is bindend.
Een aantal belangrijke punten die in het voorlopige koopcontract staan:

  • Koopsom (wat ga je betalen voor het huis)
  • Opleverdatum (het moment dat je de sleutels krijgt en eigenaar wordt van het huis. Dit wordt ook wel de overdracht genoemd)
  • Ontbindende voorwaarden. Deze vergen extra aandacht omdat hiermee bepaald wordt onder welke voorwaarden de koop ongedaan gemaakt kan worden. De bekendste hiervan is het kunnen verkrijgen van de hypotheek.
  • Lijst van zaken die de verkoper achterlaat

Na ondertekening en overhandiging is de koopovereenkomst rechtsgeldig.
Op dit moment heb je nog drie dagen de tijd om onder de koop uit te kunnen komen zonder consequenties. Meer daarover lees je hier op deze website van de overheid.

Wanneer de ontbindende voorwaarden verlopen zijn, de financiën geregeld en de wettelijke bedenktijd verlopen is vindt de overdracht plaats op de opleveringsdatum bij de notaris.

6. Financiering

Het is pas mogelijk om een financiering (hypotheek) te krijgen als het voorlopige koopcontract getekend is. De hoogte van de hypotheek is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder de inbreng van eigen geld, eventuele verbouwing en de kosten koper.
De exacte details hierover kan je het beste uitwerken met jouw aankoopmakelaar en hypotheekverstrekker.

Bij het aangaan van een hypothecaire lening wordt er om een taxatie gevraagd. Deze taxatie zal altijd uitgevoerd moeten worden door een onafhankelijke taxateur. Dit kan en mag dus nooit de verkopende makelaar of jouw eigen aankoop makelaar zijn. Natuurlijk kunnen zij jou wel helpen om in contact te komen met een taxateur.

Ook taxateurs zijn terug te vinden op Wie is de Beste Makelaar. Bij het zoeken naar een makelaar kan je aanvinken of je op zoek bent naar een taxateur. Dan zie je gelijk hoe goed ze zijn op basis van reviews van klanten.

7. Notaris

De laatste handeling in het aankooptraject is de overdracht. Dat is het moment waarop jij echt eigenaar wordt van het (nieuwe) huis. Dit gebeurt bij de notaris op de datum die eerder al is afgesproken en in het koopcontract genoemd wordt.

Een paar dagen voor de oplevering ontvang je van de notaris het concept van de leveringsakte. Dat is het officiële document wat vastlegt dat je eigenaar wordt van het huis. Lees dit aandachtig door, ook al is de taal niet altijd even prettig om te lezen. De aankoopmakelaar kan hier helpen om alles begrijpelijk te maken.

Wij raden aan om voorafgaand aan de afspraak met de notaris nog een laatste maal door het huis te lopen met de verkopende makelaar (en je aankoopmakelaar). Dit wordt ook wel de inspectie genoemd waarbij je kijkt of het huis nog in de afgesproken staat is.

Via de hypotheekverstrekker worden de betalingen geregeld, waar de notaris vaak ook een rol in heeft middels de derdengelden rekening.

Na het ondertekenen van de akte is het allemaal officieel, het huis is van jou. Van harte!