Hoe kies je een goede aankoopmakelaar?

Wanneer je een huis gaat kopen wil je graag zeker weten dat alles in orde is. Want hoe vaak koop je een huis? Enig idee wat er allemaal bij komt kijken, en heb je een aankoopmakelaar nodig?

Het is erg belangrijk om alles goed geregeld te hebben. Immers, zo vaak koop je geen huis. Terwijl het wel om serieus geld gaat, met of zonder hypotheek. De eerste overweging daarbij is het inzetten van een aankoopmakelaar. Ga je wel een aankoopmakelaar gebruiken of wil je alles zelf doen? Als je er voor kiest om alles zelf te gaan doen hoef je dit artikel niet te lezen, maar lees de 7 stappen over het aankopen van een huis.

Wanneer schakel je een aankoopmakelaar in?

Er zijn twee momenten waarop je een aankoopmakelaar kan inschakelen:

  1. Vanaf het eerste moment. De aankoopmakelaar begeleidt het volledige traject en helpt ook mee met het zoeken van het nieuwe (t)huis.
  2. Zodra je al een huis op het oog hebt en er graag een expert bij wilt hebben. Je zoekt zelf het huis waar je wilt gaan wonen en de aankoopmakelaar neemt een aantal zaken voor haar rekening.

In Nederland schakelen de meeste kopers de aankoopmakelaar in als ze al een geschikt huis om te kopen hebben gevonden. Zit je krap in de tijd of heb je geen idee waar je moet beginnen, dan is het nuttig om direct de hulp van een aankoopmakelaar te gebruiken.

Welke diensten biedt een aankoopmakelaar aan?

Over het algemeen kan een aankoopmakelaar verschillende zaken voor je regelen. Samen met de aankoopmakelaar spreek je af wat die voor je gaat doen en hoe daar vorm aan gegeven wordt.

Dit is een eenvoudig overzicht van wat een aankoopmakelaar voor je kan doen:

  • Bepalen van de strategie bij het kopen van een huis
  • Inzicht geven in de waarde van een huis
  • Adviseren over de huizenmarkt (dat kan zelfs van straat tot straat verschillen)
  • Advies geven over de noodzaak van een bouwkundige keuring
  • Het (laten) inspecteren van de bouwkundige staat
  • Controle op erfdienstbaarheden en canons
  • Informatie geven over de lokale regelgeving (handig als je naar een andere gemeente verhuist)
  • Onderhandelen over de aanschafprijs van het huis (zo goedkoop mogelijk het huis kunnen kopen)
  • Helpen bij het regelen van goede financiering, de hypotheek.
  • De beste voorwaarden regelen voor de koop, zoals de koopdatum en overname van spullen
  • Ondersteuning bij juridische zaken (de kleine lettertjes en andere dingen die niet interessant maar wel belangrijk zijn als je een huis gaat kopen)

Wat is de belangrijkste reden om een aankoopmakelaar te gebruiken?

De beste reden om een aankoopmakelaar te gebruiken is de neutraliteit. Ga maar na, als je een huis ziet wat je wilt kopen heb je een roze bril op. De kleine problemen die er zijn worden in jouw ogen kleiner. De voordelen waar je voor gaat is waar je op focust. De aankoopmakelaar kan de alles echter op juiste waarde schatten.

Heb je weleens onderhandelt? Hoe liever je het wilt hebben, des te meer zal je ervoor betalen. Dat geldt ook voor een huis. Dan heb je het al snel over €5000 of meer wat je te veel gaat betalen.

Een aankoopmakelaar zorgt ervoor dat de emotie uit de onderhandelingen gehaald wordt. Er wordt op basis van feiten en onderbouwingen getracht tot een goede deal te komen waarbij je als koper zo min mogelijk betaald voor het huis.

Heb je er weleens bij stil gestaan wat de taak van de verkopende makelaar is? Die wil de hoogste opbrengst voor de verkoper realiseren. Die doet zijn uiterste best om de koper zo veel mogelijk te laten betalen. 

Hoe kies je een goede aankoopmakelaar?

Het is logisch dat jij de beste aankoopmakelaar wilt die er is. Maar wie is dat?
Een aantal tips en adviezen om op te letten bij het kiezen van een uitstekende aankoopmakelaar:

  • Is het de expertise van deze persoon? Of doet die naast aankopen ook allerlei andere zaken in de makelaardij? Hoe gespecialiseerder de makelaar is, des te groter is de kans dat de aankoopmakelaar echt goed is.
  • Is de aankoopmakelaar aangesloten bij een brancheorganisatie zoals de NVM, VBO of VastgoedPRO? Dat is geen garantie voor kwaliteit. Het geeft wel een vangnet voor het geval er toch problemen ontstaan. Zie ook het artikel “Is een makelaar aangesloten bij een branchevereniging beter?”.
  • Wat zeggen vorige klanten over de aankoopmakelaar? Bekijk de recensies, reviews en beoordelingen over de aankoopmakelaar. Vergelijk meerdere aankoopmakelaars met elkaar.

Hoe vergelijk ik aankoopmakelaars?

Hier op Wie is de Beste Makelaar kan je zoeken naar makelaars en bekijken wat klanten over hen vertellen. Zodra je gaat zoeken kan je ervoor kiezen om alleen naar aankoopmakelaars te zoeken. Op die manier filter je alle andere makelaars uit de resultaten.

Kijk bij het lezen van de beoordelingen vooral naar de datum van de beoordeling. Hoe relevant is een beoordeling van 3 jaar geleden voor jou over deze aankoopmakelaar? In elk geval een stuk minder dan een recensie van 3 weken geleden!

Dan is het nu tijd om de keuze te maken. Welke aankoopmakelaars ga je uitnodigen voor een gesprek? Begin met het zoeken naar aankoopmakelaars en vergelijk ze.

Heel veel succes met het kopen van je huis!